202
Created on By Book Hub

Koliko poznajete srpske pisce?

Verujemo da pomno pratite savremenu srpsku književnost. Ali, da li ste spremni da proverite svoje znanje i pokušate da odgonetnete o kom savremenom piscu ili spisateljici se radi?

1 / 11

Da žene mogu da budu opasni špijuni, pokazao nam je ovaj izvanredni pisac i briljantni prevodilac u svojim romanima. I ne samo žene. Mogu i pisci za koje mislimo da su pisali samo o prvim brazdama i glavama šećera.

anka cukić

2 / 11

U rodnom gradu ga znaju kao uspešnog novinara, ali širom Srbije kao pisca bestselera koji oživeo 19. vek i uveo detektiva-raspopa u književnost. Ko je on?

3 / 11

Piše pesme, pripovetke i romane sa podjednakim uspehom. U njima se bavi raščaravanjem sveta koji je okružuje. Život joj nije dosadan, udata je za poznatog srpskog aforističara.

4 / 11

Pisac i prevodilac. Srpsku književnu javnost upoznao sa delima katalonskih autora i sa neprevaziđenim Robertom Bolanjom. Za pripovetku o kontroverznim ličnostima iz istorije,"Slikopisanje", dobio najznačajniju nagradu koja se dodeljuje kod nas.

vršac

5 / 11

Pesnikinja je i feministkinja. Rođena kao "opet žensko", vozi traktor, bori se za ženska prava. Njena majka zna šta se dešava u gradovima.

maline

6 / 11

Prvo slikarka, a zatim i snažni novi ženski glas u srpskoj prozi. Bavi se atletikom, ali i atletskim povredama.

7 / 11

Profesor je, ali zanimljiv. Piše knjige različitih žanrova i širokog raspona. Malo ide u prošlost, na Kajmakčalan, malo u budućnost. Dobitnik je nagrade "Meša Selimović", ali mu je omiljeni pisac onaj o kome je i pisao u svom romanu o Berlinu.

subotica

8 / 11

Smatra da se poezija preselila u diskurs rok muzike. To pokazuje Bob Dilan, ali i on sam  stvarajući u grupama Luna  La strada.  On je:

La strada

9 / 11

O gradu na raskršću puteva napisao je mnogo priča. Dobio je najprestižniju nagradu za zbirku priča, ali ne zbog toga što mu je taj pisac čija je nagrada glavni junak u jednom drugom romanu. Ima svoju grupu, zove se P-70.

10 / 11

Ako je pitate, reći će vam da je pesnikinja i dramaturškinja. Međutim, dobila je nagradu za najbolji roman godine.

deca

11 / 11

Dobitnik Evropske nagrade za književnost. U romanu koji se dešava za vreme Drugog svetskog rata pojavljuje se srpski Džejms Bond. Poznat je i kao prevodilac. Nije fudbaler, ali mu jedan roman nosi naziv kao najpoznatiji egipatski fudbalski klub.

Lisabon

Your score is

The average score is 74%

0%