Ono što nisi bila dobro, Dea Džanković

Da je spoj književnosti i drugih vrsta umetnosti, kao jedan od načina izražavanja, prisutan i u savremenoj književnosti, pokazuje nam poezija. Ona se neretko kombinuje sa crtežima, kolažima, fotografijama, video isečcima iz filmova i drugim medijima te nam se time otvara prostor za njeno šire tumačenje i interakciju. Takva zbirka poezije jeste Ono što nisi bila dobro, Dee Džanković. Ova autorka, interdisciplinarna umetnica je svoju zbirku izdala kao samizdat, u nedostatku otvorenosti za saradnju i dopuštanja umetničke slobode – što se pokazalo kao odličan primer za pesnike i pesnikinje ali i uopšteno za pisce da je ipak moguće predstaviti svoje delo van okvira beskrupuloznih izdavačkih kuća.

Dopuštanje kontradiktornosti

Ova zbirka poezije kroz tekst i ilustracije komunicira sa čitaocem. Ilustracije se mogu tumačiti kao podtekst teksta pesama, kao njihova dopuna ili pak samostalna instalacija. O čemu govori ova zbirka poezije? Već u samom naslovu nam se predstavlja autorkina intimnost – pesme jesu sve ono što lirski subjekat nije bio dobro. Čak i naslovna stranica žene bez konkretnog izraza lica nam naglašava da „to što nisi bila dobro“ zapravo komunicira na relaciji lično-kolektivno-lično. Na prvoj ilustraciji stoji Napuštam te, glavosečo! čime nam autorka osvetljava da je reč o osećanjima a ne razumu. Obogaćene ilustracijama koje su svojevrstan intertekst, ali i ritmničnošću i rimama, pesme deluju kao ponavljajuće mantre i bajalice samoj sebi. Pesme su kratke ali ritmične i tečne pri čitanju sa odsečnim i poentiranim krajevima. Odlikuje ih velika komunikativnost i samoangažovanost za teme koje su autorki bitne u prevazilaženju sebe i sveta. Lirski subjekat je fokusiran na samorefleksivnost i bivstovanje u sebe, pa tek onda na ili u drugim mestima. Pre svega autorka u svojoj zbirci poezije dopušta pesničku iskrenost bez tajni, ali i dopušta sebi svoju kontradiktornost. Njen lirski subjekat je nežan i osećajan, ali ne i slab, komunikativan ali istovremeno i povučen u sebe. U toj kontradiktornosti i refleksijama na ono što je prošlo, lirski subjekat pronalazi spoznanja o svemu onom što nije bilo dobro:

Nešto važno radim.

S jedne strane rušim
A sa druge strane gradim.

Kopam dublje rupu,

Da što
Više porastem. (Jungu)

 

Popravka srca i lakše kobne bolesti

Autorkin lirski subjekat prevazilazi svoje kontradiktornosti, usamljenost, strahove i povređenosti. Bez imalo besa, ona shvata da sve razume ali je i sve zaboravila, da kada je grizu večeri opet ništa ne zna, da su ljudi i njihovi razlozi najkraća drama na svetu. Kroz ilustracije i tekst daje odgovore ali i postavlja pitanja, oslikava nam pesme. Čini se kao da nam izlaže izložbu svojih intimnih i iskrenih strepnji i povređenosti, čime nam omogućava da se i vizuelno povežemo sa pesmama. Ne očekujući odgovore i pomoć od drugih, lirski subjekat sam u fiokama čuva svoja lutanja. Smireno pronalazi svoje odgovore, popravlja svoje srce u crvenoj boji jer u njenoj poeziji nema tajni:

Moj svet
jeste tajna,

ali u njemu
nema tajni. (Kopča)

Prevazilaženje sebe

Lirski subjekat ne vodi velike bitke sa svetom, već se miri sa sobom i ne postavlja pitanja svetu već sebi daje odgovore. Ti odgovori se neretko kriju upravo u ilustracijama i njihovom tekstu. Obzirom da je ovo vizuelna zbirka koja ne zahteva samo čitanje već i posmatranje ilustarcija, one itekako komuniciraju u širem shvatanju i tumačenju pesama, ostavljajući prostor za lična učitavanja sadržaja. Ona podseća sebe da je dovoljno da šeta, diše i postoji. Mirno, prolazeći ulicama, posmatrajući lica i ljude, lirski subjekat prevazilazi sve ono što nije bio dobro jer prevazići prošlost i patnje znači prevazići sebe:

Prevazići svet,
Prevazići tebe

prevazići sve,
prevazići sebe. (Džez)

Spajanje poezije i ilustracija se u ovom slučaju (mada postoje nasilni pokušaji spajanja poezije i drugih umetnosti sve više danas), pokazalo kao skladno i smisleno. Čini se da je ova zbirka jedna instalacija sastavljena od teksta, ilustracija, intertekstualnosti, ritmičnosti i rima koja bez tajni i skrivanja nam izlaže sve ono što nije bila dobro, ono što nismo bili dobro.

 

Važna napomena!

Ilustracije su deo zbirke, podležu autorskim pravima, te je za njihovo korišćenje potrebno kontaktirati redakciju Book Hub-a ili samu autorku!!

5/5

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *