„Luda žena“ Huan Hose Miljas

Samizdat B92

Prevod: Nada Đermanović

Genijalna, višeslojna, posve jedinstvena novela poznatog španskog pisca i novinara Huana Hosea Miljasa, „Luda žena“, smelo nam postavlja pitanja koja zbunjuju, komešaju osećanja i misli, izbacuju iz ravnoteže. Mada se na momente čini da pričom lutamo bez određenog cilja, pitanja koja se postavljaju nepokolebljivo teže ka jednom – razlučiti šta je istina, a šta laž.

Miljas kao jedan od likova priče

I Miljas će se naći u centru priče – kao pisac koji ima kreativnu blokadu, a uporno traga za inspiracijom. Njegov fokus pomeraće se od „lude“ devojke Hulije do teško bolesne žene Emerite. Njegovo konstantno preispitivanje i suočavanje sa prošlošću dovešće ga do udvajanja sopstvene ličnosti, ali i naglas postavljenih pitanja – koliko značajan uticaj na nas može ostaviti nešto lažno, a koliko beznačajna može biti istina. I šta je uopšte stvarnost, a šta iluzija?!

Luda Žena
„Luda žena“, priča koja izbacuje iz ravnoteže

Hulija će od početka biti centralna figura ove neobične storije, ka kojoj će gravitirati svi likovi i glavno pitanje: šta je uopšte
„normalno“? Kada se zaljubi u filologa, počeće sama da proučava jezik, ali što više bude učila, više će se uplitati u semantičke niti i gubiti u halucinacijama o rečima i rečenicama.

Ko je „luda žena“?

Hulija i Miljas vode luckaste, a istovremeno i vrlo smele dijaloge o lingvističkim pravilima, ostavljajući otvorena mnoga pitanja iako se čini da nam daju odgovore. Kada njena „ludost“ kulminira, doći će do zaključka da je jezik taj koji vlada nama i samo nas pušta da mislimo drugačije.


Huan Hoze MIljas u radnom prostoru
Huan Hoze Miljas u svom radnom prostoru

S druge strane, Emerita, žena koja je na samrti, kao da se pravi luda. Dopušta Miljasu snishodljivost i distancu kojom ovaj međi njihove razgovore, praveći se da ne vidi, ne čuje i ne razume šta se oko nje događa.

Presudni momenat biće kada ona odluči da otvori dušu. Tada naglo menja tok čitave priče i pomera fokus na sebe. Postaje glavna
junakinja nenapisanog („lažnog“ Miljasovog) romana, pa se ponovo postavljaju pitanja: šta je izmišljotina, a šta istina.

Bogatstvo tema i jezika

Lebdeći između realnog i imaginarnog, svesnog i podsvesnog, izrečenog i prećutanog, Miljas će progovoriti o mnogim temama. O zaljubljenosti, pisanju, slušanju, prijateljstvu, eutanaziji, veri – o životu i smrti.

5/5

1 Reply to “Limbo dance”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *