Elastične priče, Aleksandar Stankov

Aleksandar Stankov, novinar, filolog, autor bloga Zapisi sa južne strane ispisao je priče u kojima ćete sresti sebe – doslednog, ranjivog, elastičnog. Prepoznaćete ulice, kafane i kafiće. Prepoznaćete i ljude, one koji su kao vi i one zbog kojih ste vi drugačiji, nepokolebljivi i nepotkupljivi. Dalje ćete osetiti nostalgiju. Zatim će se provući nelagoda, a onda i gnev, jer je sve baš tako kako je u pričama, a, čini se, nemoćni smo da učinimo bilo šta da bude drugačije. A možda je dovoljno već i to što ne pristajemo da budemo deo te prljave igre.

Osetićete sigurno i potrebu da viknete, onako iskreno, koliko vas grlo nosi, iako je neprimereno… Nismo deca, ne pristaje nam… Uostalom, šta će reći ljudi… Ali ponekad je baš to potrebno da se osetimo slobodnim i ponovo živim. Zna to najbolje junak priče Sloboda, zna, jer je našao put koji oslobađa od pritiska neostvarenih potencijala.

U sudaru sa realnošću

Prisetićete se nekih svojih tuga, nekih ljubavi i neke muzike koja je pratila taj film. Onda sa setom plesati u mislima uz vašu pesmu, na mestu koje bilo samo vaše.

Zasigurno ćete razmisiti i kuda vas mogu odvesti knjige i koga usput možete sresti, sa kim piti votku, a sa kim vino.

I tako, priču po priču, nemojte se iznenaditi ako izlistate i stranice svojih životnih puteva, kojima svi, elastični, ali svoji, moraju da prođu. Baš poput junaka Elastičnih priča koji su, rečima Aleksandre Vidojković, samo ljudi –  obični, slabi i trošni, i svoje emocije i želje, snove i nadanja neprekidno moraju da skrivaju, brane i štite od sudara sa realnošću.

4.9/5

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *