Kao da su krišom bili uzgajani u tajnom poetskom rasadniku, stihovi mladih niških pesnika su poslednjih godina, kao iznenada, počeli da puštaju svoje mladice po srpskoj pesničkoj sceni. Napustivši klasične tokove njihovi glasovi dižu se, između ostalog, protiv društvene konvencionalnosti i rodne neravnopravnosti, ali ukazuju i na bitke pojedinca samih sa sobom, okovanog očekivanjima savremenog sveta.

U ovom tekstu, kao prvi među jednakima, predstavljeni su:

  • Nenad Kostić
  • Jovana Janković
  • Marija Maljević
  • Jovan Veljković
  • Kristina Milojević.

Nenad Kostić

Nenad Kostić rođen je 1996. godine i apsolvent je na departmanu za Srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nišu, gde trenutno živi. Bavi se pisanjem poezije i proze, kratkih priča i eseja. Radovi su mu objavljivani u časopisima Bez limita, Nedogledi, Saznanje, Magacin reči, Buktinja, Dunjalučar, Bludni stih, Astronaut, Strane i dr. Učestvovao je u projektima kao što su promovisanje časopisa Nedogledi i u projektu povodom Svetskog dana poezije koji su organizovali Narodna biblioetka Desanka Maksimović i Udruženje Sevap za 2021. godinu. Jedan je od učesnika Internacionalnog festivala književnosti u Sarajevu – Bookstan, u okviru radionice „Kritika i književni zanat“. Učesnik je i pesničke večeri Poetskom rečju „Stop nasilju nad ženama“ 2021. godine. Osvojio je drugu nagradu na konkursu Studentsko pero za pesmu Očevi i njihovi sinovi. Autorski, kritički tekstovi su mu objavljeni na blog- portalu Filozofkog fakulteta u Nišu a vodi i bookstagram profil, pod nazivom poezijabezpesnika gde redovno objavljuje kritike, recenzije i prikaze, odabrnih i pročitanih knjiga proze i poezije.

Više pesama: https://astronaut.ba/poezija/nenad-kostic-groznica/#more-5956

Nenad Kostić

Jovana Janković

Jovana Janković rođena je 1994. U Nišu je upisala fakultet i odlučila da tu ostane zbog ljudi i meraka. Iako iz Užica, angažovana, radi kao omladinska radnica u nevladinoj organizaciji za mlade Niša „Klub za osnaživanje mladih 018“. Aktiviskinja je i borkinja za ljudska prava . Dve godine je bila član trupe Književna boemija, koju je sa svojim kolegama i osnovala 2017. godine, organizovali su mnogobrojne književne večeri i književno-tetarske nastupe u Nišu i na jugu Srbije. Hobiji su joj, pored čitanja, putovanja, pisanje i sakupljanje vinskih čaša.

Više pesama na portalu Strane.ba

Photo: Hate Fighters Network

Marija Maljević

Marija Maljević rođena je 3. 9. 1998. godine u Prištini. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Kuršumliji. Objavila je poeziju u zborniku „Ti još veruješ u reči“, „Tajni grad“ i književnom časopisu „Sent“. Trenutno je apsolventkinja na Filozofskom fakultetu u Nišu na departmanu za novinarstvo i komunikologiju.

Jovan Veljković

Rođen je 1996. godine u Nišu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Trenutno je apsolvent novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Njegova poezija do sada objavljivana je u Rukopisima i blogu „Čovjek-časopis„.

Photo izvor: FB

Kristina Milojević

Rođena je 1995. godine u Nišu gde je od skoto brucoš novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Njena želja je da se žurnalistika i kultura ponovo spoje i prate jedna drugu. Ljubitelj je kostimografije i pozorišta. 2018. godine za Novu poetiku izdala je zbirku pesama „Neporubljena krinolina“.

Neke od njenih pesama možete pročitati ovde.

Poezika Kristine Milojević

Vreme pandemije koje je za gotovo sve značilo ograničenost, ovim ljudima je dalo priliku da se svetu, koji je tada živeo onlajn, predstave svojim stihovima. I iako su tu priliku dobili, sa druge strane, paralelno su, nesvesno, otvorili važnu temu o položaju pesnika van Beograda. Čini se da su niški pesnici na neki način marginalizovani i da nemaju sasvim iste mogućnosti afirmacije kao oni koji se domognu glavnog grada. Srećni smo što su naši savremenici i što imamo priliku da pratimo njihovo sazrevanje i razvoj u nadi da će njihova poezija biti dovoljno jasna da nadjača prestonička došaptavanja i da će na srpskoj književnoj sceni i Nišlije dobiti par svojih poetskih predstavnika..

5/5

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *