Svetski dan poezije, 21. mart

Niš je Svetski dan poezije obeležio i na Filozofskom fakultetu. U organizaciji Departmana za srbistiku i uvažene profesorke Jelene Mladenović, a uz pomoć ostalih profesora istoimenog fakulteta, deo pesničkog maratona koji je trajao više od deset sati, bili su – svi. 

Manifestaciju su otvorili studenti Srbistike, ali poezija nije čitana samo na srpskom, već i na nemačkom, ruskom, francuskom i drugim jezicima sveta. Studenti su odali poštu i najznačajnijim domaćim pesnicima, podsećajući nas još jednom na nacionalno blago koje naša zemlja nosi i u stihovima. 

Svetski dan poezije se obeležava 21. marta širom sveta.

Priliku da čitaju tuđu, ali i svoju poeziju dobili su i srednjoškolci, a možda najviše ohrabruje činjenica da su upravo oni bili i najveća podrška niškim pesnicima i članovima Društva književnika i književnih prevodilaca grada Niša, kojima su predali scenu. Dalibor Popović Pop, predsednik udruženja, učinio je omaž pesnicima Miljkovića i Antića recitujući njihove stihove, a svoje pesme čitali su i drugi članovi udruženja. 

Rame uz rame sa njima publici su se predstavili i pobrali simpatije, niški mladi pesnici, Jovan Veljković, Nenad Kostić i Jovana Bajagić. Sveži i hrabri pesnički glasovi koji nesumnjivo postaju deo jake pesničke regionalne struje, pokazali su nam da je poezija igra. Da je mnogo više od samo strogo postavljenih kanona. Da ume da bude odsečna, brza, nepravilna, oslobođena kitnjastih izraza, a da istovremeno očuva visoku estetsku vrednost i jačinu poruke koju nosi.

Velibor Petković nas je podsetio da je poezija velika tajna, naročito za one koji su nam najbliži i praznik iskoristio da mlađe upozna, a starije seti na Zorana Pešića Sigmu, kao i na Gorana Stojanovića, pesnika za koga je i sam istakao da, stvarajući pod uticajem dadaizma i nadrealizma možda nije sasvim ozbiljno shvaćen u tadašnjim krugovima. 

Poeziju su čitali i profesori. Ljiljana Marković, profesorka Gimnazije Bora Stanković na duhovit i, na mahove satiričan način, kombinujući ljubav prema epskoj poeziji, naterala nas je da promišljamo o snazi i položaju ženskih likova, Knjeginji Milici, Kosovki devojci. Maraton su završili profesori Filozofskog fakulteta, jedni na strani slušalaca, drugi na strani pesnika. 

Pesnički maraton u Nišu je u rukama, i to sigurnim, Jelene Mladenović. Ona je za Book Hub kazala: 

“Pesnički maraton bio je trka na duge staze – skoro 12 sati neprekidnog čitanja poezije na Filozofskom fakultetu i više od 200 studenata, profesora, srednjoškolaca i niških pesnika! Imali smo ideju da okupimo što više ljudi koji će čitati i u tome smo uspeli. U ovom maratonu pobedili su svi koji su čitali.“ 

Celodnevno čitanje poezije Niš je, bar na dan, pretvorilo u svetski grad. U svakom trenutku svako je mogao da priđe sceni na otvorenom, uzme mikrofon u ruke i čita svoje omiljene stihove ili one koje je sam napisao. Maraton je pokazao da su Nišlije željne ne samo umetničkog sadržaja, već i one najlepše spontanosti, pokazao je da u njemu žive dobri stvaraoci, a da ovaj grad i poezija u njemu, trči jednu od najvažnijih trka poslednjih decenija.

4.9/5

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *