A htela sam, Maja Solar

A htela sam je jedan posve književno hrabar i nov poetsko-prozni poduhvat na kakav čitaoci nisu navikli u poslednjoj deceniji savremene poezije. Maja Solar, u izdanju PPM Enklave, ovom erotskom poemom daje jedan svež i hrabar glas kakav smo mogli videti u zbirci pesmama Kako sam postala flamenko plesačica, Jelene Žugić.

Zbirka tematski oscilira oko tri glavna motiva koji su utoliko isprepletane koliko mogu biti i poetsko-prozni delovi za sebe: nesanica, anksioznost i seks. Lirski pripovedač nam u prvom licu u poetskom delu govori o svom problemu sa anksioznošću i napadima panike i kako se ona održava na život, navike i percepcije samog lirskog subjekta. Ovi delovi skučeni kao i sam osećaj anksioznoti i napadi panike, održava veliki deo unutrašnjih borbi lirskog subjekta. Već na samom početku nas in media res uvodi stihovima o napadima panike:

gle, stvarno

ispadaju zubi

ukoči se lice

i tako satima

i da

umirem

o da

panika i daj se prepiru

ko će kraće

Moramo primetiti da se iza ovih poetskih delova otvara tema pristupačnosti zdrastva i romantizovanja pisanja kao vida uspešne terapije u borbi protiv metalnih poremećaja ali i sam odnos nas samih prema svojoj psihi i duši.

Delikatnim jezikom, preciznošću i sa potpunom slobodom, lirski subjekat govori o onome kako se zaista oseća bez skrivanja iz metafora. Opet, slike su veoma sveže, nove i sočne. Posebno one u proznim delovima gde svežim i neobičnim slikama opisuje strast, želju i seks između lirskog subjekta i njenog muškarca. Neuzdržanim jezikom i neobičnim slikama lišenim uzvišenog i opšteg, lirski subjekat peva o svom doživljaju seksa i gladi za svojom voljenom osobom. Erotizovanim nabojem u ovim delovima zbirke, autorka održava dinamičnost i ritmičnost lirsko-narativnog toka. Zaista, u čitaocu se prilikom čitanja ovih proznih delova zbirke mogu produditi uzbuljivi i osetljivi erotski osećaji. I možda najveću okosnicu ove zbirke upravo čini taj erotiski momenat koji je sve većim intezitetom prožim tekst do kraja.

usne su mu razbuđene skuše. „ovo će trajati malo duže.“…kroz noge prostruje ushićene vidre…kaže mu, uronjena u jastuk, da može da traje vječnost…iz lijeve ruke iscuri jato crvenih ptica…ona se rastače dok sluša njegove gutljaje ispijanja kafe…

maja solar
Foto: Nenad Kostić

U poetsko-proznom delu lirski subjekat se fokusira na problem sa nesanicom koju opravdava kao neku šalu bogova koji joj se podsmevaju iz zavesa u spavaćoj sobi. Odličnim slikama i ponekom metaforom dočarava nesanicu i kako nespavanje utiče na sam organizam jednog čoveka. Zalazi u detinjstvo, detinje traume i sadašnjost u kojoj se nalazi,  u vremenskom toku zbirke. Lirski subjekat počinje da se osećajno gubi između sadašnjosti i prošlosti, potrebe za mirom sna i nedostajanjem voljene osobe ali i neobjašnjivošću svog problema nesanice. Na dubljem planu, lirski subjekat ima potrebu da bude budna, prisutna u svim događajima života bez obzira kakvi oni bili po svojoj prirodi. U borbi za san, seksualnim potrebama i anksioznim napadima, lirski subjekat se nonšalantno a opet uplašeno nosi sa svime što je izvan i unutar nje.

Ova zbirka, a slobodno možemo reći poetsko-prozno delo, svež je i nabujali poduhvat autorke koja ne preže da njen lirski subjekat pokaže svoje strahov i slabosti isto onoliko koliko se ne boji da pokaže erotski naboj i slobodu u izrazu.


Za Book Hub piše Nenad Kostić

5/5

2 Replies to “A htela sam, Maja Solar”

  1. Poezija u poslednje vreme doživljava svojevrsnu renesansu. Kao da je diktat interneta i društvenih mreža uticao na način čitanja i na vraćanje kraćim formama.
    Čitalac hoće sve odjednom, zgusnuti smisao, tabletu koja osvešćuje. A čini se da će poezija pre da nam to pruži nego proza.
    U svakom slučaju, tradicija kvaliteta poezije kod Enklave se nastavlja. Čitaćemo Maju Solar.

  2. Odličan prikaz. Drago mi je da se poslednjih godina sve više vraća interesovanje za tumačenje poezije. Imao sam prilike da se upoznam sa pesničkim radom vašeg autora Nenada, koji je odličan. Lepo je da Niš ima da ponudi novu kreativu snagu u literarnom svetu. Svakako me je tekst veoma zainteresovao i jedva čekam da se upoznam sa radom ove autorke. Hvala na preporuci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *