Ognjenka Lakićević u Nišu

U petak 16. maja čitaoci i poštovaoci poezije su imali priliku da, u prostorijama EU info kutka, slušaju pesnikinju Ognjenku Lakićević. Tradiocionalno petkom, ova organizacija se trudi da u Nišu ugosti značajne pesnikinje koje se svojom poezijom i stavovima zalažu za mnogobrojne društvene teme. Ideja ovog projekta jeste da zajedno sa istaknutim književnicima i stvaraocima govore o stvaralaštvu i poetici, ali i o položaju žene i ženskom identitetu u našem društvu.

Ognjenka Lakićević je već poznata javnosti kao članica grupe Autopark a već danas poznata književnosti i kao autorka nekoliko zbirki pesama: Ispod stepeništa ( 2002), Ulubljenja (2007), Troje ( 2016), Ljubavna pisma guglu (2016), Vodič kroz požare (2019). Razgovor sa pesnikinjom je vodila saradnica EU kutka, Milica Vučković. Veliko interesovanje za ovakve događaje pokazalo se i ovog petka u vidu velikog broja zainteresovanih i prisutnih na ovom razgovoru. U diskusiji koja je trajalo sat i po vremena, modertorka i pesnikinja su se dotakle mnogih važnih tema koje su itekako bile zanimljive i korisne publici.

Početak razgovora su obeležile teme o prvoj napisanoj pesmi, uticajima iz književnosti i umetnosti na autorkino pisanje i stvaralaštvo, pri čemu je posebno istakla uticaj poljskih pesnika ali i na književne časopise, koji su imali veliki uticaj na njen spektar čitanja a kasnije i pisanja.

U daljem razgovoru, moderatorka i Ognjenka su se dotakle teme koja je velikim delom zatupljena u njenoj poeziji – empatija. Pesnikinja je istakla da ljudska empatija mora postojati ne samo između dva ljudska bića već i između čoveka i životinje kao slabijeg bića:

Životinje takođe mogu da pate  zbog vrlo sličnog neurološkog sistema kakav ima i čovek. Životinje su nekada služile čoveku i zaslužuju da budu poštovane i zaštićene. Čovek je neraskidivo povezan sa prirodom i uništavanjem nje, čovek uništava i čovečanstvo.

Dotakle su se i teme osvešćavanje značaja očuvanja ekološkog sistema i koliko je važno brinuti o životnoj sredini zbog sadašnjih generacija i koliko je važno ne ostavljati to nekim budućim generacijama. Ognjenka je istakla da je empatija ali i razumevanje bitno u međuljudskim odnosima. Patrijarhat i njegovi toksični postulati za muškarce, takođe su bili tema razgovora.  Koliko je bitno mentalno zdravlje, Ognjenka je govorila o sopstvenoj anksioznosti i kako se ona, kao neko ko je nastupao na nastupima, borila sa njom:

Volim spontane ljude, koji nisu u grču, imaju spontane pokrete i ne razmišljaju o tome da li će se izblamirati.

U nastavku, Ognjenka je čitala svoje pesme iz zbirke Vodič kroz požare nakon čega je publika imala prilike da pesnikinji postavi pitanja. Publika je istakla značaj koji ima Ognjenkino glasno pričanje o aktulenim društvenim problemima i da takav jedan glas može da pokrene i promeni bar samo jednu osobu ako ne i jedno društvo. Posle samog razgovora, publika je imala priliku da se druži sa pesnikinjom, fotografiše i da dobije posvetu u svojim primercima njenih zbirki pesama.

4.7/5

1 Reply to “Ognjenka Lakićević u Nišu”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *