Teri Pračet – Mort – Četvrti roman o Disksvetu

Jovana Bajagić

Koliko puta se dogodilo da nam je posla preko glave i poželimo da ga napustimo? E, takav problem u knjizi Terija Pračeta ima i Smrt. Međutim, kada Smrt shvati da ga osnovno zanimanje i rutina zamaraju, svog Šegrta nalazi u Mortu. Ovaj pomalo nespretni mladić dobija zadatak da odmeni smrt u obavljanju dužnosti – prevođenju duša na drugu stranu. I to je početak jedne od najšarmantnijih knjiga koje ćete ikada pročitati, o otkačenom i magijskom svetu, takvom na koji retko gde ćete naići.

Kroz nepregledno polje neusiljenog humora, Pračet nam pokazuje šta se sve može desiti kada običan čovek preuzme jednu ovakvu ulogu, dok istovremeno otkriva svu lepotu i originalnost Disksveta. Protkana ironijom, satirom i vrcavim opaskama, ova priča naučiće vas više i o odanosti, ljubavi i prijateljstvu. Binki, Izabel i Albert samo su deo duhovite svite Smrti koja jedino želi da nekada u miru ode na pecanje.

Mort je veoma mudra knjiga. Pračet kroz šale ne nudi samo niz vickastih situacija u kojima se nalaze junaci, već inspiriše na razmišljanje o stvarnosti, istoriji, politici, večnosti. Sve to u formi kratkog romana, pokazujući da za večnost nike potrebno mnogo reči. U svetu koji nije uvek mio, milost leži u postupcima glavnih likova. Čak i onda kada jedan od njih izmesti čitavu istoriju.

Mort Terija Pračeta će vas zabaviti, rastužiti i zadiviti, sve u isto vreme. Ovo je možda knjiga koju morate pročitati više puta da biste pohvatali sve njene niti, ali je ovo sigurno knjiga koju ćete više puta želeti i da pročitate. Ona neće promeniti samo način na koji posmatramo život – ona će promeniti način na koji vidimo Smrt. I kada budete poželeli i više, nemojte brinuti, Pračet je fantastičniji od fantastike i ovo je tek jedan u nizu romana čije se radnje odvijaju u čuvenom Disksvetu.

Buntovnice s razlogom

Biljana Gašević

Mada su mnogi mišljenja da je u svetu književnosti već sve rečeno, ispričano, ispisano, o svemu debatovano, sve makar spomenuto, autorke priča iz ove zbirke mogle bi vas ubediti u suprotno. Ako ne temama, onda bar po njihovom pristupu. Njihov glas je drugačiji od svih dosadašnjih, odlučan u svojoj jedinstvenosti. Odlučan da istupi iz svih znanih nam okvira i šablona. One prkose svim šemama, katalogizacijama, grupisanju bilo kakve vrste. Paradoksalno, eto, grupisane su u ovoj zbirci kao negrupisane. Nije ovo novi talas feminizma, nije nov način zagovaranja sloboda. Ima nečeg drugačijeg, ubedljivog i efektnog u njihovom „mračnjaštvu“, iako se može osetiti ili bar nagovestiti nasleđe već proslavljene „muške“ proze (Borhesa, Kortasara, Markesa) i karakteristične, neizostavne latinoameričke začudnosti. O čemu one to pišu? O poremećenim porodičnim odnosima, psihičkim zatvorima, samoći. Ono što ovu zbirku čini zaista posebnom je književno duelovanje priređivača, Ksenije Bilbije i Branka Anđića. Njihovi oprečni književni ukusi i stavovi na kraju se mire i slivaju u jedan, pravo u priču koju su odabrali. Mogu vam na momente zaličiti na ona dva starca iz Mapetovaca, koji sve komentarišu sa balkona, ali njihovo književno sučeljavanje je toplo i prijateljsko i sjajna uvertira za svaku izabranu priču.

 

Me’med, crvena bandana i pahuljica, Semezdin Mehmedinović

Nenad Kostić

Podeljena na tri strukturne celine, u kojima su predstavljeni autorovi članovi porodice, žena i sin, ova knjiga jeste autobiografska proza u kojoj autor čitaocima otkriva vrlo intimne detalje iz njihovog života. Ovo je knjiga koja svedoči o jednoj intimnoj ispovesti čoveka koga je zadesio potresni zaborav usled jednog srčanog i jednog moždanog udara. Autor progovara, o usamljenosti u tuđoj zemlji i potrazi za prihvatanjem, kroz sasvim pročišćene i nežne slike iz života tri junaka ove knjige koji, čini nam se, ne moraju zaista da postoje da bismo potpuno utonuli u dirljivu, isceliteljsku, posve ljudsku priču ove knjige.

Šetnja kroz šumu, Bil Brajson

Ksenija Nikolić

Šetnja kroz šumu“ Bila Brajsona objavljena je još 1998. godine i predstavlja divan spoj putopisnog memoara, istorije i humora. Kroz priču o sopstvenom pokušaju da prepešači Apalačku stazu, knjiga je duhovit i pronicljiv prikaz velike šetnje kroz američku šumu. Narativ je zabavan i informativan u isto vreme, što je u kombinaciji sa privlačnim stilom i oštrim zapažanjima, idealan miks za veliki broj čitalaca. Ako još pride planirate da posetite severnu Ameriku (konkretno državu Mejn) i plus volite planinarenje, evo idealne knjige za ovo leto.

Možda ste Bila Brajsona imali prilike i ranije da upoznate kroz pronicljive i duhovite putopise Amerikanca koji živi u Engleskoj. Ovoga puta, tema je američka divljina, a Apalačka staza, dugačka preko 2000 kilometara od Džordžije do Mejna, predstavlja, kako tamošnji planinari kažu, “najdužu šetnju na svetu”. U pratnji svog starog prijatelja Stivena Kaca, nekadašnjeg alkoholičara sa sklonošću ka nezdravoj hrani, Brajson započinje putovanje koje je jednako usmereno na odnos između dva čoveka, koliko i na samu stazu.

Od samog početka ćete biti uvučeni Brajsonovim humorom. Njegov autoironičan duh i oštra zapažanja o sopstvenim nedostacima kao planinara i Kacovoj komičnoj nesposobnosti, pružaju stalni izvor zabave. Međutim, knjiga je mnogo više od puke muške zabave u planini. Brajson u knjizi vešto prožima istorijski kontekst i ekološka pitanja i tako stvara višeslojni narativ. Iako su istorijski elementi knjige su posebno zanimljivi (naročito oni gde Brajson istražuje poreklo Apalačke staze i ljude koji su je prepešačili), mnogo zanimljiviji je onaj deo gde se bavi ekologijom i pretnjama sa kojima se suočavaju američki prirodni pejzaži, od deforestacije do zagađenja. Njegova zapažanja o degradaciji životne sredine koju susreće duž staze su dirljiva i podstiču na razmišljanje.

I pored velikih tema koje započinje, najveći kvalitet ove knjige je njena pristupačnost. Brajsonov razgovorni ton i jednostavan stil pisanja čine „Šetnju kroz šumu“ lakim i prijatnim štivom. Njegova sposobnost da balansira humor sa ozbiljnijim temama čini da knjiga ostane u vašim rukama do samog kraja. Ovo dugo pešačenje kroz divljinu je velika avantura, ispunjena smehom i dubokim uvidima, prava poslastica za sve koji vole da provode vreme u prirodi. 

Problem tri tela – Liju Cisin

Marko Radulović

U sklopu manifestacije Noć knjige u Delfijevim knjižarama, želim da vam preporučim jedno od najznačajnijih dela savremene naučne fantastike – Problem tri tela, kineskog autora Lija Cisina. Ova knjiga, objavljena 2006. godine, a nedavno prevedena na srpski jezik, predstavlja prvo delo iz trilogije Besede o Zemljinoj prošlosti koja postavlja jedno od najstarijih pitanja u naučnoj fantastici: šta bi značilo za ljudsku rasu da stupi u kontakt sa vanzemaljskom inteligencijom? Međutim, Problem tri tela prevazilazi sva očekivanja, pružajući nam priču koja prelazi granice kako žanra, tako i nacija.
Roman prati živote dva naučnika, Je Venđie i Vang Mijaa, u bliskoj budućnosti. Je Venđie, astrofizičarka sa tragičnom prošlošću. Ona je ćerka fizičara koji je pogubljen tokom Kulturne revolucije u Kini, zbog podučavanja reakcionarne ideje opšte relativnosti. Venđie nosi teret ove tragedije, što duboko utiče na njene naučne ambicije i etičke dileme. S druge strane, Vang Mijao, inženjer nanotehnologije, biva uvučen u virtuelnu igru zvanu Tri tela, koja se pretvara u metafizički kult. Ova igra je toliko duboka i filozofska da se graniči sa stvarnošću, što stvara dodatni sloj intrige i misterije.
Liju Cisin majstorski kombinuje bogatu radnju sa dubokim filozofskim pitanjima i naučnom preciznošću, stvarajući delo koje fascinira svojom složenošću i dubinom. Problem tri tela je kompleksno delo koje balansira tehničke opise kvantne mehanike i veštačke inteligencije sa snažnim karakterima i napetom radnjom. Knjiga se polako razvija, ali kada jednom uhvati zamah, postaje izuzetno uzbudljiva, otkrivajući zaveru koja se proteže preko sunčevih sistema. Mijao se suočava sa filozofskim zagonetkama koje graniče sa psihodeličnim, sve dok ostaje naučno rigorozan. Način na koji vanzemaljska rasa pokušava da uspostavi svoje prisustvo na Zemlji je zadivljujući i pun napetosti.
Cisin očigledno obožava autore zlatnog doba naučne fantastike poput Isaka Asimova i Artura Klarka; shodno tome, Problem tri tela pretvara klasičan koncept prvog kontakta u nešto apsolutno transcedentno. Mnogi aspekti knjige oslanjaju se na kinesku istoriju i kulturu, što dodaje dodatni sloj kompleksnosti i bogatstva priči. Dobar i precizan prevod Bojana Tarabića, omogućava da se sve ove složenosti prenesu srpskim čitaocima, pružajući im jedinstveni uvid u kinesku naučnu fantastiku.
Postavljajući moralne dileme koje odjekuju daleko izvan granica nacionalnosti i apstraktne fizike, Cisin omogućava da se kroz ovu epsku priču preispitaju fundamentalna pitanja o nauci, veri i ljudskoj prirodi. Problem tri tela je pravi dragulj naučne fantastike koji će vas ostaviti bez daha i podstaći na dublje promišljanje o mestu čovečanstva u kosmosu. U totalu, ako Problem tri tela i naredne knjige iz trilogije pomognu u premošćavanju jaza između istočne i zapadne naučne fantastike, to će biti veliki doprinos književnom svetu. Već sada, kao epska naučno-fantastična saga, ova knjiga je osvojila srca čitalaca širom sveta, a vi je tokom ove manifestacije možete kupiti sa čak 40% popusta. Topla preporuka.

5/5

1 Reply to “Preporuke uredništva za Noć knjige”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *